Saturday 5 August 2017

Az ANGOL NYELV TUDÁSA és AZ INTELIGENCIA… HMMM

Az IELTS fontos. Sokunknak. Nagyon fontos nem csak egy kicsit, hanem nagyon.  IELTS valóban kapukat nyithat és életeket változtathat meg. Igen, egy sikeres IELTS Nyelvvizsga lehetővé teheti családoknak, hogy letelepedjenek Kanadában, vagy éppen sajnálatos módon akár az IELTS lehet az oka annak, hogy valakinek el kell hagynia Ausztráliát.


Ugyanakkor az IELTS egy célzott intellektuális tevékenység ha úgy tetszik. A csodálatos dolog benne  - és most nagyon jól tudom egyesek majd felhördülnek, hogy merem használni a csodálatos jelzőt - hogy tunulható és a szükséges eredmény 90%-ban elérhető. Igen beszéltünk róla, hogy ezért általában tenni is kell, de az egy más kérdés.


Tehát tényleg azt kell mondjam a legtöbben megkapták azt az IELTS-et amire szükségük volt. Igen, ki könnyebben, ki nehezebben...


A mai nap azonban egy kicsit tovább szeretnék menni és nem csak az IELTS-ről beszélni hanem az Angolról mint nyelvről. Ez talán azoknak lehet igazán izgalmas vagy legalábbis érdekes, akik valamilyen formában már testközelbe kerültek az angol nyelv használatához. Ehhez a ponthoz az IELTS elvezethet minket valóban. ..és el is fog.


Sok diákkal tanulóval és külföldön élő emberrel volt és van szerencsém beszélgetni nap mint a világ minden tájáról, akik angol nyelvterületen, nevezetesen Ausztráliában vagy Angliában élnek és az angol nem az anyanyelvük.


Őszinte beszélgetések során sokan beszámolnak arról, hogy azt érzik, hogy butábbak és nem olyan intelligensek, mint voltak korábban.  Lenézik őket és szégyenkeznek amiatt, hogy nem értik az angolt vagy őket nem értik úgy ahogy szeretnék. Ezek a diákok felnőttek. Legtöbb esetben egyetemet végzettek, vagy remek szakemberek, akik  azonban valami érdekes folyamat következtében elveszítik nem csak az önbecsülésüket, de alkalmanként az élethez való kedvüket is. Igen. Félelmetes. Tudom.


Csak mert van egy nyelv, ami történetesen egy világnyelv és ami nem könnyű. Nehéz.


És ez még nem minden emberek a világ minden táján, mert angolul kell kommunikálni hatalmas nyomásnak vannak kitéve… De valóban ott van-e ez a nyomás, vagy csak az  emberek -neagyég az úgynevezett kivándorlók, vagy kivándorolni vágyók -  képzelik el és keserítik meg a saját életüket… … és akkor ha nem elég jó az Angolunk tényleg buták vagyunk? Esetlenek? Szerencsétlenek???  Vagy csak akkor vagyunk buták és nem túl intelligensek, ha egy angolul beszélő társadalomban nem vagyunk elég jók, mert a helyzet az, hogy egy angol nem középfokon beszél és nem is érti azt, aki középfokúval rendelkezik…


… és ez vajon valami olyasmi amire minden kivándorlónak fel kell készülnie, hogy idővel semmibe fogják venni, depressziós lesz, vagy csak ő önmagát veszi semmibe ...és, hogy ez vajon tényleg igaz-e? Egy angol vagy kanadai tényleg lenézi a gyengébben beszélő kínai, vagy akár lengyel vagy magyar szakembert??? Természetesen nem. Multi kulturális országok lévén ez nem egy probléma.


De akkor mégis mi a helyzet?


Had mondjak el egy érdekes történetet. Egyik volt diákom. Nevezzük Kim-nek. Kim egy remek szakács Malajziából. Sokszor csak úgy beszélgettünk óra után és azt kell mondjam soha semmi problémám nem volt megérteni őt. Kim is remekül megértett engem. Tehát kommunikáltuk. Használtunk egy nyelvet ami nevezetesen Angolnak hívnak azért, hogy élményeket tapasztalatokat osszunk meg egymással.
Egyik nap Kim jött és nem volt hajlandó megszólalni. Pontosabban nem volt hajlandó nyíltan és vidáman használni a nyelvet. Hosszas tapogatózás után kiderült, hogy valaki megjegyzést tett az angoljára kifejezetten durván és ez egyetlen pillanat alatt olyan lelki sérülést okozott Neki amire kevesen gondolnak. Mintegy 1,5-2 hónap kemény munkájával jutottunk el újra oda, ahol korábban voltunk…


Lelki sérülés kedves barátom el tudod Te ezt  képzelni? Csak mert esetleg nyelvtani hibát vétesz… Igen nem vagyok pszichológus, nem is leszek és természetesen értem a szociális különbözőséget és a különböző kulturális hátteret… De mégis.


De mégis álljunk meg egy pillanatra. Mi is a célja, értelme és létezése egy nyelvnek? Kommunikáció ugye? Információ csere. Két irányú kommunikáció? Nem több. Nem kevesebb.


A NYELV NEM HIVATOTT MÉRNI AZ INTELLIGENCIÁNKAT SEM AZT, HOGY KIK VAGYUNK ÉS MILYEN MŰVELTEK  ÉS RÁTERMETTEK  VAGYUNK.




Nyelvtan - Egy túlharsogott és túlhangsúlyozott része a nyelvi struktúrának.


Hiba - Szükséges jó, mert ha hibázol tanulod a nyelvet ami azt jelenti, hogy használod.


A NYELV NEM FOGJA MEGHATÁROZNI, HOGY KI VAGY. VAGY AKI VAGY AZ ANGOL NYELVI SZINTEDTŐL TELJESEN FÜGGETLENÜL.


Nehézség - Küzdelem a nyelvvel, annak a tanulása segíteni fogja az életed. Friss lesz az elméd és a világ meg fog nyílni számodra, barátaid lesznek a világ minden tájáról…


Végezetül azt hiszem nem bánod, ha inkább Albert Einstein -el értek egyet és azt gondolom ezt a valamit vidd magaddal és nevess nagyot ha azt mondtad...Too much people… Legközelebb már tudni fogod.



Nagyon szép napot kívánok.

1 comment:

  1. Egyetertek a cikkel, csak megis zavar, hogy tele van helyesirasi hibakkal. Nem azert zavar mert le akarom nezni a cikk irojat, hanem mert hogyan bizzunk abban, hogy valaki helyes angolra tanitja a diakjait, ha a sajat ananyelveben sem keves hibat ejt. Szerintem az anyanyelv helyes hasznalata igenis parhuzamban van az intelligenciaval. Mar csak az is segitene, ha legalabb atolvassa az iro a cikket, mielott publikalja. Koszonom.

    ReplyDelete

Az ANGOL NYELV TUDÁSA és AZ INTELIGENCIA… HMMM

Az IELTS fontos. Sokunknak. Nagyon fontos nem csak egy kicsit, hanem nagyon.  IELTS valóban kapukat nyithat és életeket változtathat meg. I...