Saturday 29 July 2017

IELTS Nyelvvizsga: OLVASSUNK VÉGRE - ÍROTT SZÖVEGÉRTÉS AVAGY A READING TEST: ALAPOK

Előre is sok sikert kívánok az IELTS felkészülésedben. 

A mai napon a Reading-ről vagyis az írott szövegértésről - olvasásról szeretnék röviden szólni. 

A Reading-nek három része van. Section 1, 2 és 3. Általában minden részben 2 olvasmány található azzal a kivétellel, hogy a harmadik rész általában egy hosszú kifejezetten nehéz “Akadémiai” olvasmány. 

Tehát azt lehet mondani, hogy 5-6 rövidebb-hosszabb, nehezebb-könyebb olvasmányt kell elolvass és az olvasmányokhoz kapcsolódó kérdésekre kell válaszolj. 

Kérdések és idő

Tehát arról beszéltünk hány darab olvasmányt kell elolvass, de mi a helyzet az idővel és a kérdések számával. 

Az IELTS Reading pontosan 40 kérdésből áll. A kérdések nagyjából elosztva szerepelnek 5-10-15 per olvasmány. 

A negyven kérdésre pontosan 60 perc áll a rendelkezésedre. Ez nagyon fontos egy perccel sem több, vagy kevesebb. Vagyis ha lejért a 60 perc le kell tenni a tollat. Ha idő után probál meg valaki akár csak egy vonalat is húzni és azt észreveszik autómatikusan 0-ás az eredmény, tehát nem éri meg kockáztatni. 

Még egy picit az időről és az időbeosztásról. Azt mondtuk tehát, hogy 3 része van a Reading-nek és 60 percünk van rá. Ez azt jelenti, hogy egy-egy részre pontosan 20 percet szánhatunk. Ettől bizonyos esetekben el lehet térni, de ez egyéni tapasztalat és a megcélzott eredmény szigorú figyelembe vételével lehet csak. Ez önálló döntés. A Reading test alatt azonnal megkapod az összes feladatot és kérdést..

Egy pár tipp, hogyan érj el minél magasabb eredményt. 

Vannak tanárok akik azt mondják a Reading nem más mint egy szókincs teszt. Ezzel némiképp egyet is lehet érteni. Ha még emlékszel mit beszéltünk a Listening-nél akkor talán még rémlikl, hogy a Reading is a passzív szókincsre épül.

Itt is lehet és kell is készséget fejleszteni. Két techninka erre: skimming és scanning. Erre készítettünk jó pár gyakorlatot, de magad is találhatsz gyakorlási célzattal. 

Tehát összefogalva:

Szókincsfejlesztés - gyakori szavak, témakörör, haladó... Készségfejlesztés - skimming, scanning és gyorsítása az olvasásnak Gyakorlatrok - specifikus - időméréssel



FONTOS! FONTOS! FONTOS! 

Mind a Reading-en, mind pedig a Listening-en a válaszaidat nem a feladatokat tartalmazó füzetbe kell beleírva beadnod, hanem egy külön erre a célra készített úgynevezett Answer Sheet-en. Ez nagyon fontos. A Reading-nél nem adnak plusz időt arra, hogy a teszt végén a válaszaidat átvezesd a feladat lapról az Answer Sheet-re. Ez azt jelenti, mihelyst megvan egy válasz gyönyörű gyöng betűkkel írd bele az Answer Sheet-be és menj tovább. Még egyszer ez nagyon fontos és nagyon sok vizsgázó kapott 0 közeli pontot, mert NEM volt ideje átírni a válaszokat a 60 perc leteltével. Ez csak egy rövid összefoglaló volt, hogy el tudj indulni. Későbbi video leckében/webinar-ban hosszabban is fogok a Reading-ről beszélni.


Mindent bele és szép napot kívánok!

www.ieltsnyelvvizsga.com
További információk

No comments:

Post a Comment

Az ANGOL NYELV TUDÁSA és AZ INTELIGENCIA… HMMM

Az IELTS fontos. Sokunknak. Nagyon fontos nem csak egy kicsit, hanem nagyon.  IELTS valóban kapukat nyithat és életeket változtathat meg. I...