Saturday 29 July 2017

AZ IELTS LISTENING TEST - HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS… MIT CSINÁLJAK?

Szép napot Mindenkinek! 

Sokan kérdeztétek mit kellene tenni annak érdekében, hogy jobban menjen hallás utáni szövegértés. Ebben a rövid bejegyzésben erről szeretnék írni.

Nos akkor azt kell mondjam van egy rossz meg egy jó hírem melyikkel kezdjem?

A rossz igazából nem is olyan rossz. Inkább egy vagy két tény. A hallás utáni szövegértés egy készségen alapuló tevékenység, vagyis egy olyan dolgon amit nem igazán lehet leülni és megtanulni. Sajnos. Teljesen mindegy mennyire jó az írásod, mennyire jó a nyelvtanod az nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó eredményt fogsz elérni, vagy inkább azt mondom ugyanolyan jó eredményt a Listening-en, mint mondjuk az Writing-on. A másik fontos információ amit minden oktatónak és felkészülőnek figyelembe kell venni, hogy mind a Listnening - Hallgatás, mind pedig a Reading - olvasás a passzív szókincsre alapul, vagyis nem Te kreálod, hozod létre a nyelvet vagy irányítod a kommunikációt. Tehát összefoglalva azt kell figyelembe vegyük, hogy egy készségről és egy passzív tudásra épülő gyakorlatról van szó. Igen, igen, de akkor mit kell tenni?

A jó hir, hogy ez a készség is fejleszthető. Részben tanulással, de nagyon fontos módon gyakorlással. 

Itt nagyon fontos az alábbi dolgokat megértsd annak érdekében, hogy ne stresszelj és tényleg eredményes legyen a felkészülésed. Kezdjük akkor tehát a Listening Skills Improvement vagyis a hallás utáni szövegértés készségének a fejlesztésével. 

Kérlek felejtsd el azokat a frusztráló gyakorlatokat amiket korábban angol órán kellett csinálni. Igen ki kellett hallani szavakat és miután nem sikerült a tanár okosan felolvasta a könyvből a válaszokat. /Szerz. Megj. Garantálom Neked ha helyet cseréltél volna vele lehet Ő sem hallotta volna ki… Persze lehet, hogy igen… sose tudjuk meg.../ Fontos, kérlek értsd meg a készséget nem lehet -és nem is kell- egyik napról a másikra fejleszteni. Tehát semmi értelme, hogy naponta stresszeled és teszteled magad. Jobb lettem-e már? Adj magadnak időt. Egy-két hónap, de minimum 2-4 hét. Amit szintén tudatosíts, hogy ez pont olyan mint amikor lemész az edzőterembe edzeni. Akár fogyni, akár izmosabb akarsz lenni mindegy. Képzeld el, hogy lemész hétfőn és 15 órát edzel. Majd lemész kedden és megint 15 órát edzel. Szerda. Jobban nézel ki? Nem. Soványabb vagy? Nem. Frusztrált vagy? Igen! A pokolba kívánod az edzést? Még jó hogy. Elnézést nem akartam hosszú lenni, de nem lehet elégszer elmondani. … és igen volt aki sírva hívott fel. Ez Nekem nem megy és sose fog… Dehogynem. És ment és megcsinalta…

Rendben tehát készek vagyunk elkezdeni a várva várt készségfejlesztést. Ugorjunk bele és nézzük meg mi van a háttérben. 

Az angol nyelvnek más a ritmusa más a dinamikája. Más hangkészlete van. Igen ez egész meglepő a legtöbben erre nem gondolnak, pedig így van. Más hangokat használnak. /Hasonlóak, de mások. / Ez azt jelenti, hogy konkrétan olyan hangok hangoznak el bele az éterbe, melyek nincsenek meg a magyar nyelvben. Hogyan is várhatnánk, el az agyunktól / önmagubktól, hogy meghallja/kihallja, hiszen nem ezt tanulta gyerekkorában... Más a tempója, a ritmusa. Hogyan is várhatnánk el az agyunktól, hogy el tudjuk különíteni a szavakat egymástól, hiszen a Magyarban nem ott állunk meg, nem ott vannak ritmikai és dinamika szünetek más a hanglejtés… Azt hiszem kezded érteni miről beszélek. 

Ez persze fejleszthető. Nem is kicsit… Hasonlóan, mint amikor az edzőterembe mész. Minden nap egy kis gyakorlással. Tanítsuk meg az agyunkat arra, hogy hallja miről is van szó. A hallgass angolul technika /LieN method/ erre lett kitalálva, de magad is tudod fejleszteni a hallás utani szövegértésed csupán csak azzal, hogy minden nap gyakorolsz egy kicsit és nem adod fel. NE tölts több, mint egy órát ezzel egy nap. Ez alatt azt értem amikor koncentráltan figyelsz és dolgozol ezen. 

Keress egy szöveget és hozzá egy felvételt. Olvasd el. Hallgasd meg. Olvasd és hallgasd és csak hallgasd… 

Ez még nem minden? Hát nem, mert igen itt a kérdés, hogyan fejlesszem a készségemet, ha egyszer nem tudom a szavakat? Ha hallanám se érteném… Ismerősen hangzik. Igen itt jön be a képbe a másik oldal. Alap - támakörök köré épülő szókincsfejlesztés egybe kötve gyakran használt szavakkal első lépésben, majd bővítjük a tudást haladó és akadémia szószedetekkel. 
Ez a rész, nos igen ez tanulható, de arra nagyon kell figyelni, hogy ne csak leírni tanuld meg a szót, hanem tudd, hogyan kell kiejteni és kimondani is. Tudom ez időt vesz igénybe. DE...

Visszatérve az IELTS-re és a Listening Teszt re. A Listening teszt-nek 4 része van és könnyűtől halad a nehezebb felé, így ha valaki mondjuk egy 5.5-6.0 -és eredményt szeretne elérni azok után, hogy végikcsinalt egy 2-5 hónap készségfejlesztést és megtanulta a témakörök köré csoportosulő szavakat, majd a leggyakrabban használt 1000-1500 szót nem nagyon lehet problémája.

Kedves IELTS-re készulők. Ennyi lett volna mára. Probáljátok ki a LiEN method-ot. Egy-egy gyakorlat ingyenesen is elérhető. Garantálom. Olyan élményben lesz részetek mint még soha, mert az utolsó lépésnél mosolyogni fogsz, hogy hallod és érted… 


További Nagyon szép napot kívánok!

No comments:

Post a Comment

Az ANGOL NYELV TUDÁSA és AZ INTELIGENCIA… HMMM

Az IELTS fontos. Sokunknak. Nagyon fontos nem csak egy kicsit, hanem nagyon.  IELTS valóban kapukat nyithat és életeket változtathat meg. I...