Wednesday 26 July 2017

IELTS Nyelvvizsga

AZ IELTS TANULHATÓ. IGEN HÁT TANULNI KELL...


Sokszor keresnek meg diákok azzal kérdéssel mint kellene tegyenek, hogy le tudják tenni az IELTS nyelvvizsgát? Amikor az a válaszom, hogy NE íratkozzanak be nyelvtanfolyamra, NE fizessenek több százezer forintnak megfelelő összeget akkor megdöbbenek, hiszen sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy egy jó nyelvtanár varázsütés szerűen bele tudja tölteni az emberek fejébe mindazt a tudást ami a sikeres IELTS nyelvvizsgához szükséges. És ha a tanár még jelen is van akkor aztán nem lehet nagy baj. Az én meglátásom azonban az, hogy a jó nyelvtanár fel tudja mérni - csakúgy mint a diák önmaga sok esetben egyébként- hogy mire van szükség. Ebben a rövid bejegyzésben arról szeretnék szólni, hol is kellene elkezdeni a felkészülést ehhez persze nem árt mögé látni a dolgoknak egy kicsit, dehát ezért is vagyunk itt… 

Az első és legfontosabb dolog, hogy el kell döntened, hogy akkor valóban szükséged van-e az IELTS-re. Ez tudom gyerekesen hangzik, de ha még nem, vagy nem nagyon, vagy hát végül is miért ne akkor pláne nem kellene beleugorj semmi komoly elkötelezettségbe. Ez esetben tanulgass, igen ismételj esetleg a mi segítségünkkel. Ha azonban itt az idő akkor hajrá ugorjunk bele. 

Tudd meg, hogy milyen eredményre van szükséged. A lehető legjobb az nem elég jó válasz. Ahogy azt már bizonyára tudod az eredmény egy 0-9-ig terjedő skálán mérik. Nem mindegy, hogy 4.5 vagy 5.5, vagy 6.0 vagy éppen 7.0 -ás eredmény kell. Átlagban vagy külön külön?

Amit az IELTS-el kapcsolatban érteni kell, hogy ez is csak egy nyelvvizsga. Nem kifejezetten könnyű bár őszintén úgy gondolom sokkal értelmesebb és nem utolsó sorban hasznosabb, mint a hagyományos államilag elismert nyelvvizsgák… Nem utolsó sorban pedig átváltható azokra is. 

Namost mivel angol nyelvvizsgáról beszélünk ezért csak ahogy az lenni szokott az alábbi módon kellene ezt megközelíteni.

Szókincsfejlesztés - specifikus 
Angol nyelvtan - lehetőleg specifikus, de középhaladó szinttől felfele
Beszédgyakorlatok - abszolút specifikus
Hallás utáni szövegértés - készségfejlesztés
Hallás utáni szövegértés - specifikus gyakorlatok
Írásbeli gyakorlás és struktúra tanulás - igen egy kis magolás…jajj 
Írott szöveg értés - készségfejlesztés 
Írott szöveg értés -specifikus gyakorlatok 
Professzionális visszajelzés 

Igen, nos dióhéjban így kellene elkezdeni.- Természetesen függ a szinttől, de ahogy latod alapvetően különösebb segítség nélkül is lehet készülni és esetleg visszajelzést kérni az írásbeli és a szóbeli tekintetében. 

Két utolsó gondolat. Egy régi diákom szintén velünk készült. Ugyan nem volt olyan szerencsés, hogy tudjon magyarul így az angol nyelvű honlapunkat használta végül… Ami egy picit drágább. Ő például azt vette a fejébe, hogy rossz a helyesírása és elmegy egy tanfolyamra. A javaslatom az volt, hogy inkább tanulja át az összes szószedetet úgy, hogy le tudjon írni minen szót helyesen… Mi történt? Jó lett a helyesírása, mert azt senki nem tudta megtanulni helyette… Tham ma volt itt Nalam és elárulok egy titok ezt a pici bejegyzést Ő ihlette ugyanis tegnap kapta meg az IELTS eredményt. Meglett.. 5.5. Ami kellett az lett meg, de meglett. Visszatérve az IELTS-re és a nyelvvizsgára. Sokan szeretik, nem szeretik. Akiknek sikerült elsőre… Szeretik. Akiknek meglett az eredmény… Szeretik. Akiknek harmadszorra lett meg… Nem annyira szeretik. Akiknek sokadszorra… Kitalálhatod. 

Nagyon szép napot és lelkes IELTS felkészülést kívánok!
www.ieltsnyelvvizsga.com
További információk

No comments:

Post a Comment

Az ANGOL NYELV TUDÁSA és AZ INTELIGENCIA… HMMM

Az IELTS fontos. Sokunknak. Nagyon fontos nem csak egy kicsit, hanem nagyon.  IELTS valóban kapukat nyithat és életeket változtathat meg. I...